Iris Cremers, zelfstandig ergotherapeute in Zuid-Limburg geeft agendatrainingen aan mensen met o.a. geheugenproblematiek.
“Ik adviseer mensen met geheugenproblemen regelmatig om de daginzicht agenda te gebruiken," vertelt Iris: "Met een agendatraining help ik hen bij het in gebruik nemen van de agenda."
Het is haar ervaring dat de vraag naar een agenda eigenlijk altijd van hulpverleners of kinderen komt. Niet van de cliënt zelf. "Soms is het nodig eerst een vertrouwensband op te bouwen met een cliënt, want hoewel de agenda een handig en geaccepteerd hulpmiddel is, is er soms weerstand of ontkenning van de geheugenproblematiek. Accepteren dat het thuis niet meer zo goed gaat en er hulp nodig is, is natuurlijk ook niet makkelijk. Dement zijn en de regie kwijtraken is tenslotte voor iedereen een schrikbeeld!"
agenda als prachtig cadeau
“De introductie van de daginzicht agenda vraagt soms om vindingrijkheid” vervolgt Iris lachend. “Zo heb ik laatst in overleg met familie de daginzicht agenda aangeschaft voor een dementerende dame, zonder dat zij hiervan op de hoogte was. Zelf zou ze namelijk nooit het belang inzien of het geld uitgeven aan een agenda. Ik heb de agenda vervolgens geïntroduceerd als speciaal cadeau. Sindsdien hoor ik bij elk bezoek: “Jij hebt me zo’n prachtig cadeau gegeven. Ik vind het zo fijn!”
1 dag in zicht
Iris adviseert mantelzorgers of hulpverleners om ’s ochtends de dag door te nemen met hun cliënt. "De agenda is door de wire-o binding heel geschikt om op de juiste datum open te leggen. Het lettertype is lekker groot en door het kleurgebruik extra duidelijk. De cliënt ziet in één oogopslag welke dag en datum het is. Dit geeft houvast. Soms helpt het om een klok (eventueel met datum) in de buurt te hebben, maar soms is het beter als de klok in een andere ruimte is."
Als een cliënt zelf veel door de agenda bladert kan het gebeuren dat de agenda op de verkeerde dag wordt opengelegd. Daar heeft Iris een handige oplossing voor: "In dat geval spreek ik met de familie of hulpverleners af om bijvoorbeeld de datum van de dag die voorbij is door te strepen. Een bladwijzer of elastiek gebruiken kan natuurlijk ook. Het terugvinden van de dag van vandaag is dan een stuk makkelijker."
De bladzijden in de agenda zijn verdeeld in ochtend, middag en avond. Dat is voor alle betrokkenen duidelijker volgens Iris: "Cliënten worden vaak overbelast met afspraken op bepaalde dagen of piekuren. Door dit onderscheid te maken kan hier beter rekening mee worden gehouden. Ook als het (tijd)schrijven en lezen minder wordt kun je cliënten meestal nog wel laten zien dat een visite in de middag komt of pas in de avond."
agenda belangrijk maken
Als cliënten actief betrokken worden bij de agenda zien ze sneller de voordelen ervan. "Als het mogelijk is laat ik ze de afspraken zelf noteren," legt Iris uit. "Ik pak regelmatig de agenda erbij om terug te komen op een afspraak: 'Wat leuk, u bent gaan lunchen met uw dochter!' Zo gaat de agenda meer leven en dat stimuleert het gebruik."
Iris is enthousiast over de ruime opzet van de agenda en de kwaliteit van het papier. Ze vindt het fijn dat er veel schrijfruimte is. "Ik help mensen namelijk om de agenda ook als een soort dagboek te gebruiken. Je kunt je afspraken heel bondig noteren, maar je hebt genoeg ruimte om hem uitgebreider te omschrijven: 'Afspraak tandarts. Het is een controle. Ik word opgehaald door Klaas.' Na een afspraak (bijvoorbeeld de lunch van de moeder en de dochter) kan er een extra notitie aan toegevoegd worden: "Ik heb een broodje met tonijn gehad en een glas jus d’orange." Dit kan, ook voor mantelzorgers, weer een leuk weetje zijn om een gesprek op gang te brengen."
vergoeding ziektekostenverzekering
Vanuit de ziektekostenverzekering wordt per jaar 10 uur ergotherapie vergoed. Hieronder valt de daginzicht agendatraining. De agenda wordt door cliënten zelf aangeschaft.
Voor meer informatie mail dan naar Iris Cremers of Stichting Doe Maar Zo!