Ellen vertelt

mantelzorgster Ellen T. vertelt:

“Al jaren bestel ik de daginzicht agenda voor mijn moeder en tante”, vertelt Ellen T enthousiast. “Ze zijn er allebei heel erg blij mee!” De agenda is niet meer weg te denken in het dagelijks leven van beide dames.

Afspraken met notities erbij

Ellen: “Toen mijn moeder haar agenda net had, ongeveer 4 jaar geleden, schreef ze zelf nog haar afspraken en aantekeningen erin. Inmiddels is ze nu bijna 97 en noteren wij en de zorg al haar afspraken. Soms herinnert ze zich niets meer van een bezoekje eerder die dag. Dit zorgt voor paniek. Nu noteren we bijvoorbeeld dat we samen, gezellig beneden in het restaurant, koffie hebben gedronken.

De zorg kan dan lezen wat er gedaan is en haar helpen om dit weer te herinneren, waardoor ze gerustgesteld wordt. Ook familie en vrienden die op bezoek komen kunnen dit nalezen en er iets inschrijven. Hierdoor kunnen we er nadien gemakkelijker op terugkomen. Dit werkt als extra geheugensteuntje en zorgt voor levendige gesprekken. Er is voldoende ruimte in de agenda, om de extra informatie erbij te schrijven. Natuurlijk houden we deze stukjes kort en bondig, want met teveel tekst, zou het niet meer worden gelezen”.

Het naslagwerk van mijn tante

“Bij mijn tante staan niet alleen haar afspraken met korte informatie erin, vervolgt Ellen. De agenda van mijn tante is zelfs een heus naslagwerk. Werkelijk alles staat erin: of ze pillen heeft genomen, hoeveel insuline ze heeft gespoten en hoe laat. Als ze ergens over twijfelt, dan kijkt ze in haar agenda of het al is gebeurd. Mijn tante gebruikt een clip met bloemetje erop, zodat ze de dag van vandaag altijd gemakkelijk terug kan vinden”.

 

De online zorgdossiers zijn niet toegankelijk voor beide dames, maar de informatie uit de agenda biedt alle benodigde steun. “De zorg legt ’s morgens voor mijn moeder de juiste dag bovenop”.

“Het werkt echt goed, omdat op deze manier alles bij elkaar staat en daardoor ook meteen duidelijk is wat er die dag op het programma staat. Een uitstekende leidraad!

Mijn moeder zegt altijd: “Staat het in mijn boek?”. Het stelt haar dan gerust, omdat ze daar de afspraken kan terugvinden. Het formaat is goed en overzichtelijk door de indeling van ochtend, middag en avond en dit alles op 1 bladzijde! Deze agenda is echt een aanrader!”